Jeugdboek en tv-serie De Zevensprong
herleven in Ruurlo

Door onze verslaggever
De Gelderlander/De Stentor van 2 maart 2005

RUURLO - De officiële opening van de nieuwe kinderfietsroute De Zevensprong in Ruurlo wordt op woensdag 30 maart een spektakel. Compleet met ’praatjesmaker’ Jochem van Gelder, muzikanten, veldwachters en een postkoets. Maar ook alle kinderen uit de groepen zeven en acht van de vijf Ruurlose basisscholen worden nadrukkelijk bij de officiële opening betrokken.

De fietsroute is gebaseerd op het jeugdboek De Zevensprong van Tonke Dragt. Op basis van dat boek is ooit een tv-serie gemaakt en de filmopnames daarvoor werden in Ruurlo gemaakt.

De fietstocht De Zevensprong is bedoeld voor kinderen van negen tot dertien jaar. Langs de vijftien kilometer lange route maken de kinderen kennis met onderwijzer Frans van der Steg en de overige
  leden van het Complot van de Zevensprong, die hen spannende opdrachten meegeven. In totaal moeten de kinderen tijdens de (bewegwijzerde) tocht acht opdrachten uitvoeren. Wie ze alle goed uitvoert heeft kans de schat van het ’Trappenhuis’ te bemachtigen. De leden van het complot zijn overigens nogal onaangename types die te pas en te onpas de hoofdrolspeler zwart maken.

Op de dag van de opening arriveert Jochem van Gelder (die deze dag de rol speelt van Van der Steg) bij het toeristisch overstappunt (TOP) bij pannenkoekenboerderij De Heikamp, waar ook alle kinderen en andere genodigden zich verzamelen. Nadat hij het een en ander heeft verteld over het Complot van de Zevensprong moeten ’schallende tonen,
  triomfantelijke kreten en dreunend voetgestamp’ (aldus de uitnodiging) leiden tot de vondst van het eerste fietsrouteboek.

Hierna gaan alle gasten ’onder begeleiding van muzikanten en veldwachters’ naar camping Tamaring aan het Wildpad in Ruurlo. Daar worden de Zevensprong-wegwijzer en het nagebouwde Café De Rode Man bezichtigd. Een van de trekkershutten van de voormalige Ruurlose camping ’t Sikkeler wordt speciaal ingericht als het café uit het boek.

Na het bezoek aan de camping gaat de stoet terug naar De Heikamp waar Jochem van Gelder/Frans van der Steg de middag afsluit, waarna alle kinderen (en genodigden) op een pannenkoek worden getrakteerd.



De Zevensprong
Herleeft in Ruurlo

Dagblad Tubantia, vrijdag 22 april 2005

Het is bijna niet meer bij te benen. De toeristische kinderroutes in de Achterhoek zijn zo succesvol, dat het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme in hoog tempo nieuwe ontwikkelt. In Ruurlo kunnen kinderen nu met de fiets in het spoor van De Zevensprong; naar het boek van Tonke Dragt. Op zoek naar het het Trappenhuis.

Geregeld melden zich via de VVV in Ruurlo nog Zevensprong-toeristen. Ouders en kinderen, die de plekken willen bezoeken waar de NCRV in 1982 opnames maakte voor de tv-serie die op het beroemde jeugdboek was gebaseerd. ’Voor de liefhebbers van die populaire serie is in Ruurlo nog steeds een soort pelgrimsoord’, vertelt Peter Kruk van het Gelders-Overijssels Bureau voor Toerisme. Vandaar het initiatief voor de fietsroute, waarin al die locaties zijn opgenomen. Van de ingang van het kasteel van Ruurlo (Het Trappenhuis) tot café De Keizerskroon. En voorzover ze niet (meer) bestaan, zijn ze nagebouwd. Zo zijn op de campings Tamaring en De Bremstruik twee nostalgische trekkershutten geplaatst en omgebouwd tot café De Rode Man en het huisje van Thomtidom.

Het verhaal van De Zevensprong is spannend, maar ook vrij ingewikkeld. Merkte ook Jochem van Gelder, die de route onlangs officieel ten doop mocht
  houden. De NCRV-presentator draafde in Ruurlo op om in de rol van de roodharige onderwijzer Frans van der Steg, een van de hoofdpersonen uit het boek, die samen met zes complotleden op zoek gaat naar een schat. Jochem/Frans probeerde het verhaal kort samenvatten, maar stelde ook zelf dat dat niet meevalt. Wie optimaal plezier wil beleven aan de route ontkomt er dan ook niet aan eerst het boek te lezen. Dat is geen straf, zoals Van Gelder benadrukte. Wat hem betreft is De Zevensprong eigenlijk verplichte kost voor alle jonge lezers.

Ook de fietsroute is, met alle opdrachten onderweg, geen uitje voor een verloren uurtje. Ze is vijtfien kilometer lang, en vergt drie tot vier uur. Maar dan volgen de kinderen ook daadwerkelijk ’de zeven wegen’ die volgens het boek naar de schat leiden. De opnamelocaties uit de tv-serie worden als zodanig aangegeven, en ook andere opdrachtlocaties spreken tot de verbeelding. Zoals de ’echte’ zevensprong, een wegwijzer vlakbij het geheimzinnige café De Rode Man. Met namen als Dorp, Roskam, Langelaan en Schijn en Wezen. De route is bedoeld voor kinderen van negen tot en met dertien jaar. Onderweg wachten allerlei opdrachten, waarmee de deelnemers zichzelf toegang kunnen verschaffen tot de schat. De route kan ook met groepen worden gefietst. Speciaal voor
  scholen, verenigingen e.d. is een (les)pakket ontwikkeld dat ook handvaten biedt voor speurtochten, spelletjesmiddagen en bonte avonden.

In 2002 werd in de Achterhoek de eerste kinderoute geopend: In het voetspoor van Berend, in de omgeving van Vorden. In de afgelopen jaren kwam er een flink aantal bij. Het publiek heeft de smaak inmiddels goed te pakken. ’Als de kinderen zich vermaken doen de ouders dat ook. Het is een cliché, maar dat gaat hier volledig op’, aldus Peter Kruk. Vandaar dat het GOBT – in samenwerking met lokale werkgroepen – in hoog tempo nieuwe initiatieven ontwikkelt. Volgende week woensdag volgt bijvoorbeeld de kinderfietsroute Tijdreis door Gorssel, gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Evelien van Dort. Deze is liefst 23 kilometer. Later volgen nog wandel- en/of fietsroutes in Winterswijk, ’s Heerenberg en Groenlo. In laatstgenoemde route staat de Tachtigjarige Oorlog (het Beleg van Grol) centraal. In Eibergen is verder een route gepland waarbij wat oudere kinderen met behulp van het GPS-systeem (plaatsbepaling d.m.v. satelliet) oude smokkelpaden volgen.



FEATURE: KINDERFIETSROUTE
Dagblad De Gelderlander, maart 2005

Door WILLEMIEN WEERMAN
De Zevensprong komt tot leven in Ruurlo Ze waren er allemaal: Meester Frans van der Steg, Roberto alias de Brozem, Rozemarijn, Jan Toereloer, Thomtidom, tante Willemijn en Iwan de kat. De zeven leden van het complot van De Zevensprong.


Ze leken zo te zijn weggestapt uit het gelijknamige spannende jeugdboek van Tonke Dragt. Maar wat deden ze gisteren in levende lijve in Ruurlo? En waarom liepen daar zoveel kinderen met groen haar bij pannenkoekenboerderij De Heikamp rond? TV-presentator Jochem van Gelder, die voor één dagje in de huid van meester Frans van der Steg kroop, hielp het onwetende deel van het publiek uit de brand. Hij stelde alle karakters voor zodat zelfs Thomtidom, de magiër, minder mysterieus in de oren ging klinken dan aanvankelijk het geval was. Ook werd duidelijk waarom Roberto ook wel Brozem heet. ”Ik ben een nozem en rijd op een brommer. Daarom noem ik mezelf Brozem”, aldus de zeer jonge Roberto. Dat de vele aanwezige kinderen van enkele Ruurloze basisscholen er met groen haar rondliepen, was simpelweg een gevolg van de deelname aan het complot van De Zevensprong. Want iemand met groen haar zou, zo valt te lezen in het boek, de leden van het complot helpen de schat te
  vinden. En dat was nu precies de bedoeling gisteren in Ruurlo. Het vinden van de schat van De Zevensprong. ’Meester Frans van der Steg’ en de andere tot leven gewekte karakters, allen gespeeld door Ruurlose basisschoolkinderen, gingen voorop in de postkoets. Er achteraan de tientallen groenharige kinderen. Onderweg deden ze tal van spannende opdrachten waardoor ze de karakters uit het boek nog beter leerden kennen. Ze kwamen ook langs plekken in en om Ruurlo die als decor dienden voor de verfilming van het boek. Deze film die in 1982 tot stand kwam is meerdere keren op tv uitgezonden. Uiteindelijk belandde de bonte stoet gisteren op camping De Tamaring in Ruurlo waar een kanonschot werd afgevuurd (net als in het boek) waarmee de nagebouwde zevenspronghut officieel in gebruik genomen werd. Tegelijkertijd werd daarmee de kinderfietsroute De Zevensprong voor iedereen geopend. Het is een route in en rond Ruurlo van zo'n 15 kilometer voor kinderen van negen tot en met dertien jaar. Onderweg maken ze via het routeboekje kennis met de geheimzinnige leden van het complot van De Zevensprong en zullen ze bij het goed uitvoeren van de opdrachten de schat ontdekken. Voor deelname is het niet nodig om vooraf het boek van Tonke Dragt te lezen.   Deze nieuwe kinderfietsroute is de jongste aanwinst in een serie die door het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme is ontwikkeld. Eerder werden onder andere de Berendroute in Vorden en het Koen Kampioenpad in Hengelo, beiden eveneens gebaseerd op een boek, al in gebruik genomen. Met deze routes wil het GOBT het kleinschalige toerisme in de Achterhoek bevorderen. De routes zijn zowel geschikt voor uitstapjes door gezinnen met kinderen als voor groepen kinderen van bijvoorbeeld scholen. Voor deze laatste categorie is er door Edu-Art een lespakket ontwikkeld. Het gaat hier om bijvoorbeeld toneel-, muziek- en beeldende opdrachten, speurtochten en spelletjesmiddagen. Muziek speelt overigens ook in de fietsroute een belangrijke rol want de schat die de kinderen zullen vinden, kan alleen geopend worden door het ontdekken van de code en het zingen van het zevenspronglied. Dat klonk gisteren dan ook luid en duidelijk uit vele kindermonden in Ruurlo: ’Dat is een, dat is twee...... en dat is ze-e-ven.’ Meer informatie over De zevensprongroute en overige zevensprongactiviteiten via www.vvvhartjeachterhoek.nl en www.heikamp.nl.

View My Stats